Меню

Русский выбор страны
Статьи по темеСадівництво та виноградарство → Сорт винограду - Шоколадний
Садівництво та виноградарство

Сорт винограду - Шоколадний

Виноград З нових сортів винограду, високотранспортабельні і придатних для тривалого зберігання заслуговує уваги сорт Шоколадний. Сорт винограду Шоколадний отриманий під керівництвом професора П.Я. Голодриги в 1981р. в результаті схрещування гібридної форми М № 10-51-1 (Катта Курган Кіровабадскій столовий) і сорти Антей магарачський. Вперше виділений в 1986 році. Передано фірмою «Ампелос» у Госсортіспитаніе України та Росії як сорт шоколадний. Синоніми Пам'яті Голодриги, Павло Голодріга - 12, Марадона червоний.
В даний час сорт мається на колекційних та промислових насадженнях Криму, Херсонській, Миколаївській, Одеській, Закарпатській областей, а також Росії.

З 2001 року сорт Шоколадний випробовується в ДП «Морське» (НВАО «Масандра»). Це господарство постійно вдосконалює сортовий склад виноградних насаджень і має великий досвід з вирощування столових сортів. В даний час насадження сорту Шоколадний в ДП «Морське» становлять близько Півдня. Тут же вперше в промисловому масштабі отримані позитивні результати про придатність сорту Шоколадний для тривалого зберігання.

Ботанічний опис сорту винограду Шоколадний
Лист середній, округлий, пятілопастний, сильно розсічений. Поверхня листа гладка, яскраво зелена, блискуча. Листова пластинка злегка хвиляста. Верхні вирізки глибокі, закриті, Виноград Шоколадний з яйцеподібним просвітом і гострим дном. Нижні вирізки відкриті, лировидние. Черешковая виїмка відкрита, склепінчаста. Зубчики на кінцях лопатей трикутні з відтягнутої у вістрі вершиною. Крайові зубчики трикутно-ступінчасті, вузькі і гострі, дрібні і середні. Опушення на нижній стороні листа відсутня. Квітка двостатева.
Гроно велика, конічна, середньої щільності, середньої масою 700г., Максимальної 2500г. Ягода велика варьирующая залежно від зони культивування від овальної до довгастої майже циліндричної та від темно-рожевої і червонувато-коричневого до чорного. Шкірочка тонка, міцна. М'якоть м'ясиста, щільна. Смак приємний, гармонійний з шоколадними тонами. Насіння в ягоді 1-3. Насіння середнє, овальне.

Агробіологічна характеристика.
Сорт Шоколадний відноситься до столових сортів середнього терміну дозрівання. Тривалість вегетаційного періоду від розпускання бруньок до промислової зрілості 135-150 днів. Число грон на розвинувся втечу - 0,8, на плодоносний - 1,0. Урожайність сорту Шоколадний у пресчете на гектар 140-150Ц. Масова концентрація Сахаров 16-17г/см3, тітруемих кислот - 5-6г/дм3.
Кущі сильнорослі, визрівання лози хороше, оптимальне навантаження до 60 очок на кущ при обрізку на 6-8 очок з обов'язковою коригуванням протягом вегетації.
Сорт вимагає менш енерговитратних технологій обробітку, так як характеризується польовою стійкістю до філоксери (рекомендується вирощування в корнесобственной культурі), має підвищену стійкість до мілдью, оїдіуму, сірої гнилі (рекомендується дві профілактичні обробки фунгіцидами до і після цвітіння) і витримує зниження температури до - 23 ° С.

Сорт має відмінний товарний вигляд і високу транспортабельність. Рекомендується для тривалого зберігання. Дегустаційна оцінка свіжого винограду 9,4 бала. З 2006р. сорт Шоколадний введений до Державного реєстру дозволених для використання в більшості виноградарських зон України.



Рассказать об этой статье: 
Другие статьи в разделе: Садівництво та виноградарство
Обробіток персика в Сибіру - Хотілося б поділитися нашим досвідом вирощування персика в умовах південної Сибіру. Багато хто боїться саджати персик через його невисокою морозостійкості, хоча деревина персика до - 30 не пошкоджується (...
І знову про виноград - Перше що варто зробити, отримавши у свої руки живці винограду це напоїти їх водою. Справа в тому, що як тільки літо перевалило свою верхівку і виноградні грона, налившись соком, починають дозрівати, виногра...
Сорти сливи для різних регіонів - Сьогодні існують великі можливості поліпшення сортименту домашньої сливи в усіх зонах її вирощування за рахунок нових сортів. Поки вони мало поширені через слабку інформованості садівників. Особливий інтерес...
Непаразитарні хвороби яблуні - У сучасних умовах обробітку яблуні помітною шкідливістю відрізняються захворювання Непаразитарні природи, пов'язані з порушенням різних фізіологічних процесів або впливом несприятливих факторів...
Корисна червона смородина - Ставлення у російського садівника до червоної смородині двоїсте. З одного боку правильно говориться: «Рости чорну смородину для онуків, червону - для дітей, а білу - для себе». Але з іншого боку на ...
Як зимує Кумберленд - Зимостійкість чорної малини в цілому дещо нижче, ніж червоною. Однак існують сорти, до їх числа належить і Кумберленд, які з успіхом можна обробляти в умовах північних районів. Для гарантії успішної перезимівлі сте...
Як вносити добрива під плодові та ягідні рослини - Перш ніж вносити якесь добриво в грунт в саду будь-який садівник - і початківець, і досвідчений - має визначати, яким способом це краще зробити. На вибір того чи іншого способу роблять вплив багато чи...
Плодоношення жимолості на Середньому Уралі - Жимолость введена в культуру відносно недавно. У середині XX століття на Всесоюзній нараді по введенню в культуру нових корисних рослин жимолость рекомендована для обробітку в якості ягідної культури. З тих...
Княжа ягода - Садова княженіка - багаторічна трав'яниста рослина. Надземна його частина щорічно восени відмирає. Навесні утворюються нові квітконосні пагони з бруньок, що сформувалися в попередній сезон на роз...
Фотогалереи
биопро
зерно