Меню

Русский выбор страны
Статьи по темеСадівництво та виноградарство → Сорт винограду - Шоколадний
Садівництво та виноградарство

Сорт винограду - Шоколадний

Виноград З нових сортів винограду, високотранспортабельні і придатних для тривалого зберігання заслуговує уваги сорт Шоколадний. Сорт винограду Шоколадний отриманий під керівництвом професора П.Я. Голодриги в 1981р. в результаті схрещування гібридної форми М № 10-51-1 (Катта Курган Кіровабадскій столовий) і сорти Антей магарачський. Вперше виділений в 1986 році. Передано фірмою «Ампелос» у Госсортіспитаніе України та Росії як сорт шоколадний. Синоніми Пам'яті Голодриги, Павло Голодріга - 12, Марадона червоний.
В даний час сорт мається на колекційних та промислових насадженнях Криму, Херсонській, Миколаївській, Одеській, Закарпатській областей, а також Росії.

З 2001 року сорт Шоколадний випробовується в ДП «Морське» (НВАО «Масандра»). Це господарство постійно вдосконалює сортовий склад виноградних насаджень і має великий досвід з вирощування столових сортів. В даний час насадження сорту Шоколадний в ДП «Морське» становлять близько Півдня. Тут же вперше в промисловому масштабі отримані позитивні результати про придатність сорту Шоколадний для тривалого зберігання.

Ботанічний опис сорту винограду Шоколадний
Лист середній, округлий, пятілопастний, сильно розсічений. Поверхня листа гладка, яскраво зелена, блискуча. Листова пластинка злегка хвиляста. Верхні вирізки глибокі, закриті, Виноград Шоколадний з яйцеподібним просвітом і гострим дном. Нижні вирізки відкриті, лировидние. Черешковая виїмка відкрита, склепінчаста. Зубчики на кінцях лопатей трикутні з відтягнутої у вістрі вершиною. Крайові зубчики трикутно-ступінчасті, вузькі і гострі, дрібні і середні. Опушення на нижній стороні листа відсутня. Квітка двостатева.
Гроно велика, конічна, середньої щільності, середньої масою 700г., Максимальної 2500г. Ягода велика варьирующая залежно від зони культивування від овальної до довгастої майже циліндричної та від темно-рожевої і червонувато-коричневого до чорного. Шкірочка тонка, міцна. М'якоть м'ясиста, щільна. Смак приємний, гармонійний з шоколадними тонами. Насіння в ягоді 1-3. Насіння середнє, овальне.

Агробіологічна характеристика.
Сорт Шоколадний відноситься до столових сортів середнього терміну дозрівання. Тривалість вегетаційного періоду від розпускання бруньок до промислової зрілості 135-150 днів. Число грон на розвинувся втечу - 0,8, на плодоносний - 1,0. Урожайність сорту Шоколадний у пресчете на гектар 140-150Ц. Масова концентрація Сахаров 16-17г/см3, тітруемих кислот - 5-6г/дм3.
Кущі сильнорослі, визрівання лози хороше, оптимальне навантаження до 60 очок на кущ при обрізку на 6-8 очок з обов'язковою коригуванням протягом вегетації.
Сорт вимагає менш енерговитратних технологій обробітку, так як характеризується польовою стійкістю до філоксери (рекомендується вирощування в корнесобственной культурі), має підвищену стійкість до мілдью, оїдіуму, сірої гнилі (рекомендується дві профілактичні обробки фунгіцидами до і після цвітіння) і витримує зниження температури до - 23 ° С.

Сорт має відмінний товарний вигляд і високу транспортабельність. Рекомендується для тривалого зберігання. Дегустаційна оцінка свіжого винограду 9,4 бала. З 2006р. сорт Шоколадний введений до Державного реєстру дозволених для використання в більшості виноградарських зон України.



Рассказать об этой статье: 
Другие статьи в разделе: Садівництво та виноградарство
Сорт винограду - Шоколадний - З нових сортів винограду, високотранспортабельні і придатних для тривалого зберігання заслуговує уваги сорт Шоколадний. Сорт винограду Шоколадний отриманий під керівництвом професора П.Я. Голодриги в...
Камедетечение - камедетеченія (гоммоз) кісточкових плодових рослин - дуже широковідоме явище, що зустрічається у всіх місцях обробітку цих рослин. Особливо поширене воно на крайньому півдні Росії, в Криму, Середній...
Форміровка і обрізка саду - Затемнена листям крона дерев не тільки не працює на врожай, але вимагає асимілянтів для підтримки власної життєдіяльності. Внутрішня частина крони дерев стає непродуктивною, а з віком оголюється. Зовнішній вигляд крони обумов...
І знову про виноград - Перше що варто зробити, отримавши у свої руки живці винограду це напоїти їх водою. Справа в тому, що як тільки літо перевалило свою верхівку і виноградні грона, налившись соком, починають дозрівати, виногра...
Сорти сливи для різних регіонів - Сьогодні існують великі можливості поліпшення сортименту домашньої сливи в усіх зонах її вирощування за рахунок нових сортів. Поки вони мало поширені через слабку інформованості садівників. Особливий інтерес...
Ще раз про сорти чорної смородини - Сорти чорної смородини, як і інших культур, розрізняються за термінами цвітіння: ранні, середні та пізні. Щоб забезпечити стабільність плодоношення, необхідно мати на ділянці сорти всіх цих груп. Чому? Навесні, в період...
Обрізка персика - Одна з найбільш поширених форміровок персика - поліпшена чашоподібна крона. Мета форміровкі - створити міцну, високопродуктивну, добре освітлену крону, зручну для різних робіт. Формування персика п...
Княжа ягода - Садова княженіка - багаторічна трав'яниста рослина. Надземна його частина щорічно восени відмирає. Навесні утворюються нові квітконосні пагони з бруньок, що сформувалися в попередній сезон на роз...
Практичні рекомендації з вирощування винограду (С.Е.Гусев) - ПОСАДКА ВИНОГРАДУ. Кращий час посадки однорічних саджанців на постійне місце осінь і весна. Вегетуючі саджанці висаджують навесні і влітку. Посадка винограду проводиться в заздалегідь приготовані траншеї...
Фотогалереи
биопро
зерно