Меню

Русский выбор страны
Садівництво та виноградарство

Антрактоз винограду

Антракноз - не дуже поширене, але шкідливе захворювання. Сильніше розвивається на сортах винограду, які через стійкості до мілдью і оїдіуму систематично не обробляють фунгіцидами. Хвороба може завдати значної шкоди в умовах вологого клімату, особливо в поєднанні з високою температурою.
Антракноз розвивається на всіх зелених частинах рослини. Патоген вражає тільки молоді тканини. Листя сприйнятливі у віці до 20-25 днів, пагони уражаються тільки неодревесневшіе, ягоди - до початку дозрівання.

антрактоз
Першими уражаються листя.
На них з'являються світло-сірі плями з червонуватим або темно-бурим обідком. На початку розвитку хвороби плями дрібні, у вигляді цяточок, точок, пізніше вони збільшуються, стають незграбними.
Тканини листа в місцях ураження руйнуються і випадають, що є діагностичною ознакою. Плями можуть утворюватися і на жилках листа. На пагонах утворюються невеликі буруваті плями, які в міру зростання втечі витягуються і вдавлюються.
Колір плям з часом стає кавовим, з темно-фіолетовим обідком. Краї плям нерівні, з напливами. Виразки можуть бути дуже глибокі, захоплюючі не тільки кору, але і деревину. Зливаючись, виразки часто окільцьовують втечу. При сильному ураженні пагони стають чорними, обвугленими, і в місцях ураження можуть легко переламувати. Листя на уражених пагонах зазвичай дрібні, хлоротичні, часто засихають.

Серйозну небезпеку становить зараження молодих гребенів. При зараженні до або під час цвітіння гребені покриваються виразками, суцвіття засихають і відмирають частково або повністю.

При ураженні ягід на них також утворюються вдавлені плями, ягоди ростуть нерівномірно і стають деформованими. У місцях ураження тканини ягід часто розриваються, оголюючи насіння.

Збудник антракнозу - недосконалий грибок Gloeosporium ampelinum. Sass. з порядку Melanconiales. У місцях поразки в тканинах грибок утворює спочатку безбарвну, пізніше буріючі грибницю. На грибниці під кутикулою утворюються короткі циліндричні конідієносци з одиничними, безбарвними конідіями. Конідієносці розростаються, розривають кутикулу, і конідії виступають назовні. Вони утворюються протягом усієї вегетації. Зараження конідіями відбувається при наявності капельножидкой вологи і температурі від 10 до 40оС, оптимальною є 23 ... 32оС. Інкубаційний період залежить від температури повітря і віку рослин і становить при оптимальній температурі 3-4 дні.

Є відомості і про наявність сумчастої стадії, але утворюється вона рідко і значення в розвитку захворювання має незначне.

Сильно уражуються антракнозом такі сорти, як: Ізабелла, Лідія, Карабурну, Хусайне, а також нові мілдьюустойчівие сорти, які не вимагають обробок фунгіцидами. Відносно стійкі Шасла біла, Цолікоурі, Каберне - Совіньон, Рислінг, Сапераві, Німранг.

Для захисту виноградників від антракнозу проводять ті ж заходи, що й проти мілдью, а також необхідна вирізка і знищення уражених пагонів.

Протягом вегетації проводять профілактичні обприскування бордоською рідиною, Хорусом, Ридомиль та ін Також останнім часом добре зарекомендували себе мікробіологічні препарати Планріз, Гаупсін, Мікосан, Мікосан...



Рассказать об этой статье: 
Другие статьи в разделе: Садівництво та виноградарство
Антрактоз винограду - Антракноз - не дуже поширене, але шкідливе захворювання. Сильніше розвивається на сортах винограду, які через стійкості до мілдью і оїдіуму систематично не обробляють фунгіцидами. Хвороба може завдат...
Сорт винограду - Шоколадний - З нових сортів винограду, високотранспортабельні і придатних для тривалого зберігання заслуговує уваги сорт Шоколадний. Сорт винограду Шоколадний отриманий під керівництвом професора П.Я. Голодриги в...
Форміровка і обрізка саду - Затемнена листям крона дерев не тільки не працює на врожай, але вимагає асимілянтів для підтримки власної життєдіяльності. Внутрішня частина крони дерев стає непродуктивною, а з віком оголюється. Зовнішній вигляд крони обумов...
Сорти сливи для різних регіонів - Сьогодні існують великі можливості поліпшення сортименту домашньої сливи в усіх зонах її вирощування за рахунок нових сортів. Поки вони мало поширені через слабку інформованості садівників. Особливий інтерес...
Ще раз про сорти чорної смородини - Сорти чорної смородини, як і інших культур, розрізняються за термінами цвітіння: ранні, середні та пізні. Щоб забезпечити стабільність плодоношення, необхідно мати на ділянці сорти всіх цих груп. Чому? Навесні, в період...
Корисна червона смородина - Ставлення у російського садівника до червоної смородині двоїсте. З одного боку правильно говориться: «Рости чорну смородину для онуків, червону - для дітей, а білу - для себе». Але з іншого боку на ...
Як вносити добрива під плодові та ягідні рослини - Перш ніж вносити якесь добриво в грунт в саду будь-який садівник - і початківець, і досвідчений - має визначати, яким способом це краще зробити. На вибір того чи іншого способу роблять вплив багато чи...
Технологія обробки грунту на виноградниках - Найбільш енергоємна і почвеннорушітельная обробка у виноградарстві - передпосадочная плантажна оранка плугом спеціального призначення на глибину 60 см з подальшим вирівнюванням культивациями і боронуванн...
Княжа ягода - Садова княженіка - багаторічна трав'яниста рослина. Надземна його частина щорічно восени відмирає. Навесні утворюються нові квітконосні пагони з бруньок, що сформувалися в попередній сезон на роз...
Фотогалереи
биопро
зерно