Меню

Русский выбор страны
Садівництво та виноградарство

Антрактоз винограду

Антракноз - не дуже поширене, але шкідливе захворювання. Сильніше розвивається на сортах винограду, які через стійкості до мілдью і оїдіуму систематично не обробляють фунгіцидами. Хвороба може завдати значної шкоди в умовах вологого клімату, особливо в поєднанні з високою температурою.
Антракноз розвивається на всіх зелених частинах рослини. Патоген вражає тільки молоді тканини. Листя сприйнятливі у віці до 20-25 днів, пагони уражаються тільки неодревесневшіе, ягоди - до початку дозрівання.

антрактоз
Першими уражаються листя.
На них з'являються світло-сірі плями з червонуватим або темно-бурим обідком. На початку розвитку хвороби плями дрібні, у вигляді цяточок, точок, пізніше вони збільшуються, стають незграбними.
Тканини листа в місцях ураження руйнуються і випадають, що є діагностичною ознакою. Плями можуть утворюватися і на жилках листа. На пагонах утворюються невеликі буруваті плями, які в міру зростання втечі витягуються і вдавлюються.
Колір плям з часом стає кавовим, з темно-фіолетовим обідком. Краї плям нерівні, з напливами. Виразки можуть бути дуже глибокі, захоплюючі не тільки кору, але і деревину. Зливаючись, виразки часто окільцьовують втечу. При сильному ураженні пагони стають чорними, обвугленими, і в місцях ураження можуть легко переламувати. Листя на уражених пагонах зазвичай дрібні, хлоротичні, часто засихають.

Серйозну небезпеку становить зараження молодих гребенів. При зараженні до або під час цвітіння гребені покриваються виразками, суцвіття засихають і відмирають частково або повністю.

При ураженні ягід на них також утворюються вдавлені плями, ягоди ростуть нерівномірно і стають деформованими. У місцях ураження тканини ягід часто розриваються, оголюючи насіння.

Збудник антракнозу - недосконалий грибок Gloeosporium ampelinum. Sass. з порядку Melanconiales. У місцях поразки в тканинах грибок утворює спочатку безбарвну, пізніше буріючі грибницю. На грибниці під кутикулою утворюються короткі циліндричні конідієносци з одиничними, безбарвними конідіями. Конідієносці розростаються, розривають кутикулу, і конідії виступають назовні. Вони утворюються протягом усієї вегетації. Зараження конідіями відбувається при наявності капельножидкой вологи і температурі від 10 до 40оС, оптимальною є 23 ... 32оС. Інкубаційний період залежить від температури повітря і віку рослин і становить при оптимальній температурі 3-4 дні.

Є відомості і про наявність сумчастої стадії, але утворюється вона рідко і значення в розвитку захворювання має незначне.

Сильно уражуються антракнозом такі сорти, як: Ізабелла, Лідія, Карабурну, Хусайне, а також нові мілдьюустойчівие сорти, які не вимагають обробок фунгіцидами. Відносно стійкі Шасла біла, Цолікоурі, Каберне - Совіньон, Рислінг, Сапераві, Німранг.

Для захисту виноградників від антракнозу проводять ті ж заходи, що й проти мілдью, а також необхідна вирізка і знищення уражених пагонів.

Протягом вегетації проводять профілактичні обприскування бордоською рідиною, Хорусом, Ридомиль та ін Також останнім часом добре зарекомендували себе мікробіологічні препарати Планріз, Гаупсін, Мікосан, Мікосан...



Рассказать об этой статье: 
Другие статьи в разделе: Садівництво та виноградарство
Антрактоз винограду - Антракноз - не дуже поширене, але шкідливе захворювання. Сильніше розвивається на сортах винограду, які через стійкості до мілдью і оїдіуму систематично не обробляють фунгіцидами. Хвороба може завдат...
Заготівля живців кісточкових і зерняткових культур (досвід СФГ "Абрикос") - З середини листопада, до початку грудня, за нашими спостереженнями, найбільш сприятливий час заготівлі живців плодових культур для весняного щеплення. Нічні температури не опускаються нижче 15 градусі...
І знову про виноград - Перше що варто зробити, отримавши у свої руки живці винограду це напоїти їх водою. Справа в тому, що як тільки літо перевалило свою верхівку і виноградні грона, налившись соком, починають дозрівати, виногра...
Сорти сливи для різних регіонів - Сьогодні існують великі можливості поліпшення сортименту домашньої сливи в усіх зонах її вирощування за рахунок нових сортів. Поки вони мало поширені через слабку інформованості садівників. Особливий інтерес...
Непаразитарні хвороби яблуні - У сучасних умовах обробітку яблуні помітною шкідливістю відрізняються захворювання Непаразитарні природи, пов'язані з порушенням різних фізіологічних процесів або впливом несприятливих факторів...
Вивчення ожини на середньому Уралі - Останнім часом в російському садівництві окреслилася тенденція більш широкого впровадження культур, плоди яких відрізняються великою різноманітністю корисних для людини речовин. Необхідність їх споживання п...
Технологія обробки грунту на виноградниках - Найбільш енергоємна і почвеннорушітельная обробка у виноградарстві - передпосадочная плантажна оранка плугом спеціального призначення на глибину 60 см з подальшим вирівнюванням культивациями і боронуванн...
Плодоношення жимолості на Середньому Уралі - Жимолость введена в культуру відносно недавно. У середині XX століття на Всесоюзній нараді по введенню в культуру нових корисних рослин жимолость рекомендована для обробітку в якості ягідної культури. З тих...
Обрізка персика - Одна з найбільш поширених форміровок персика - поліпшена чашоподібна крона. Мета форміровкі - створити міцну, високопродуктивну, добре освітлену крону, зручну для різних робіт. Формування персика п...
Фотогалереи
биопро
зерно