Меню

Русский выбор страны
Статьи по темеРослинництво (загальне) → Малина, селекції Свердловської селекційної станції
Рослинництво (загальне)

Малина, селекції Свердловської селекційної станції

Малина - цінний і здавна відома за свої лікувальні властивості ягідна культура. Важко знайти садову ділянку, де не росло бодай кілька кущів малини. Важко знайти людину байдужого до малині. Де б не перебував ваша ділянка (на півдні або півночі) і як би малий не був - скрізь їй знайдеться місце.

Така популярність легко з'ясовна: малина невибаглива, скороплідністю, цвіте в пізні терміни (пізніше всіх плодово-ягідних культур, вирощуваних на Уралі), щорічно плодоносить.
Малина Споживаючи ніжні, солодкі , красиві за формою і забарвленням запашні ягоди малини, рідко хто з нас замислюється про вітаміни або лікарських достоїнствах ягід.
Ягоди малини багаті вітамінами С, В1 В2, Р, РР, Е, В6, В9, які підвищують життєвий тонус організму, розумову і фізичну працездатність і опірність до хвороб. Недарма ранкова порція малинного джему у дрібній розфасовці вже давно стала обов'язковим атрибутом сніданку в Шотландії, Канаді, Норвегії та інших країнах. Така порція підбадьорює від сну, трохи піднімає температуру, додає бадьорості ранкового настрою на весь день.

З мінеральних речовин в малині досить багато заліза, цинку, міді та марганцю. У плодах малини містяться цукру, серед яких переважають добре засвоювані фруктоза і глюкоза. Органічні кислоти малини (яблучна, лимонна, винна) сприяють кращому перетравленню їжі, особливо корисні при низькій кислотності шлункового соку. Ягоди малини багаті клітковиною, яка стимулює роботу кишечника і летючими антибіотиками, корисними при лікуванні простудних захворювань.
Такий цінний біохімічний склад ягід дозволяє надійно захистити організм людини від руйнівного впливу радикалів, що утворюються під впливом несприятливих факторів середовища.

Зібраний урожай малини використовується для споживання у свіжому вигляді та для переробки: варення, джем, повидло, мармелад, карамельна начинка, сік, сироп, наливка, желе, йогурти, морозиво.
Ягоди малини сушать і заморожують. У заморожуванні зберігається не тільки колір, смак і аромат ягід, але і всі корисні властивості.
Для заморожування краще використовувати стиглі добірні ягоди з щільною темноокрашенная м'якоттю. Для отримання продукту високої якості ягоди потрібно заморожувати кожну окремо. Для цього їх насипають одним шаром на решето і поміщають в морозильну камеру, зберігають у поліетиленових мішечках.
Малина перевершує більшість плодових і ягідних культур, включаючи чорницю, брусницю і лохину, що отримав визнання на світовому ринку, саме за ці свої властивості.
У ягодах малини містяться речовини, регулюючі функції щитовидної та передміхурової залоз, а лікувальна речовина бета-ситостерин попереджає відкладення холестерину в стінках судин і, отже, виникнення склерозу.

Цілющі властивості мають не тільки ягоди, а й листя, квітки, стебло, коріння. З квіток і листя готують відвари і використовують в якості компонентів для різних зборів і чаю. Для цих цілей особливо корисно збирати верхівки дворічних стебел з квітками і недозрілими плодами.
Висушені квіти малини заварюють як звичайний чай по 1 столовій ложці на склянку окропу. Додайте кружечок лимона і чайну ложку меду, вийде надзвичайно смачний і ароматний чай, що володіє цілющими властивостями. Він допомагає при простудних захворюваннях, знижує температуру, знімає інтоксикацію, попереджає грип та інфекційні захворювання.
Відвар із стебел і листя, використовуваний при прийомі ванн, викликає сильне потовиділення.
З потім виводиться велика кількість солей, які є причиною остеохондрозу та інших хвороб, що викликаються солеотложеній.

Малина гарний медонос, її квітки бджоли відвідують навіть у дощову погоду. Цікава малина і для використання в декоративних цілях.

Малина - настільки популярна культура, що інтерес до виведення її нових сортів не слабшає. Число сортів як вітчизняної, так і зарубіжної селекції постійно зростає. Однак погодні умови нашої зони не дозволяють вирощувати широкий набір існуючих сортів. Сучасний сорт для аматорського саду повинен бути зимостійким, великоплідних, з високими смаковими і товарними якостями ягід, стійкий до хвороб і шкідників.
На Свердловської селекційної станції садівництва виведені, випробувані і пропонуються в сади Свердловської області кращі сорти за господарсько-цінними ознаками , найбільш адаптовані до умов Середнього Уралу.

Радимо вирощувати в саду не один сорт. Погодні умови щороку складаються по-різному і сорти неоднаково реагують на них. Якщо сортів буде декілька, то не один, так інший буде з урожаєм.
Поряд з сортами червоної малини рекомендуємо посадити і жовту малину. Жовта малина солодка, ароматна, в ній великий набір вітамінів і біологічно активних речовин, а для маленьких дітей і людей, які страждають алергією, вона просто незамінна. Крім цього, для продовження терміну споживання свіжих ягід малини необхідно вирощувати сорти різних строків дозрівання.

Сорти раннього терміну дозрівання

Любительська Свердловська. Сорт виведений на Свердловської селекційної станції садівництва. Зимостійкий, дозріває рано, особливо цінний дуже дружною віддачею основного врожаю. Урожайність хороша - до 58 кг з сотки. Кущ среднераскідістий, середньої сили розвитку. Однорічні пагони до кінця вегетаційного періоду з освітленої сторони червонуваті. Восковий наліт слабкий. Шипи по всьому побіжу, м'які, темно-пурпурові. Ягоди масою до 3,1 г, тупоконическая, подовжені, червоно-рожеві, ароматні, десертного смаку. Сорт грибними хворобами уражається незначно.

Зіронька Алтаю. Сорт отриманий в НДІ садівництва Сибіру ім. М.А. Лісавенко. Зимостійкість, висока продуктивність, крупноплодность, хороші смакові якості ягід - основні переваги сорту.
Кущ високий, среднераскідістий, пагони потужні, шипи численні по всьому побіжу. Ягоди великі, до 3,3 г, одномірні, з міцним скріпленням кістянок, округлі, червоні, смачні, транспортабельні. Дозрівають дружно, стійкі до перезрівання, ураження сірою гниллю, пошкодження малини жуком. Придатні для споживання у свіжому вигляді та для всіх видів переробки, у тому числі і для глибокого заморожування.
Грибними хворобами сорт уражається в середній мірі.

Кредо. Сорт виведений в НДІ садівництва Сибіру ім. М.А. Лісавенко. Зимостійкість добра, врожайність до 45 кг ягід з сотки.
Кущ середньорослі, пагони прямі, міцні, у верхній і середній частині без шипів. Ягоди великі, красиві, масою до 3,0 г, на короткій плодоніжки, червоні, щільні, смачні, не обсипаються при дозріванні. Транспортабельні. Сорт відрізняється стисненим періодом плодоношення, чуйний на достатнє зволоження. Пурпуру плямистістю уражається в середній мірі.

Сорти середнього терміну дозрівання

Висока. Сорт створений на Свердловської селекційної станції садівництва. Для сорту характерна висока адаптивність, здатність давати щорічно високі стабільні врожаї - до 94 кг ягід з сотки, відмінна зимостійкість. Кущ високий, слабораскідістий, пагони пряморослі, зі слабо никне верхівкою. До кінця вегетації пагони пурпурного кольору, з сильним восковим нальотом. Шипов помірна кількість, але вони довгі і дуже жорсткі. Rubus idaeus Ягоди середньої крупності (2,2-2,5 г), кулястої форми, малинові, доброго смаку, з середньою кількістю міцно скріплених кістянок. Транспортабельні, завдяки чому сорт користується популярністю. Гарні ягоди у свіжому вигляді, для всіх видів переробки і для заморозки. Якщо суцвіття пошкоджених весняними заморозками, то сорт відновлює урожай за рахунок додаткових. Сорт проявляє стійкість до хвороб.

Оксамитова. Новий сорт Свердловської селекційної станції садівництва. Зимостійкий, високоврожайний (до 72 кг ягід з сотки). Кущ середньорослі, напіврозкидистий. Однорічні пагони до осені фарбуються в коричневий колір. Від густо розташованих м'яких шипів стебла цього сорту здаються оксамитовими. Ягоди великі (масою до 3,1 г), тупоконическая форми, червоні, щільні, дуже гарного смаку, транспортабельні, слабо уражуються сірою гниллю. Визнання цей сорт отримав у садівників-аматорів за стабільно високі врожаї, товарні та смакові якості ягід. Це єдиний відомий сорт з численними понад м'якими шипами.

Нагорода. Сорт виведений в ботанічному саду Нижегородського державного університету. Урожайність хороша (до 40 кг ягід з сотки), зимостійкість нестійка по роках. Кущ середньорослі, розлогий. Однорічні пагони пряморослі, среднетолстие, до осені пурпурові. Шипи в невеликій кількості, жорсткі, темно-пурпурові. Ягоди великі (до 2,6 г), подовжено-конічної форми, малинові, дуже привабливі, десертного смаку з типовим малиновим ароматом. Сорт в середній мірі уражається грибними хворобами.

Янтарна. жовтоплідних сорт, виведений на Свердловської селекційної станції садівництва. Зимостійкість добра, врожайність хороша, стабільна (до 41 кг з сотки). Кущ високий, з міцними прямостоячими пагонами, нечисленними шипами. Ягоди великі (масою до 3,4 г), дуже привабливі, подовжено-конічної форми, абрикосовою забарвлення, з ніжною соковитою м'якоттю, десертного смаку.
Сорт в середній мірі уражається пурпурової плямистістю. Сорт цінний за оригінальну привабливу забарвлення ягід, Ягоди малини яка урізноманітнює врожай червоної і чорної малини.

Сорти пізнього строку дозрівання.

Турмалін. Найбільш великоплідний сорт. Зимостійкість при обов'язковому пригибании пагонів - хороша. Урожайність до 56 кг ягід з сотки. Пагони невисокі, абсолютно Безколючкова, пластичні. Переважно вирощування на шпалері, під вагою врожаю пагони можуть вилягати. Ягоди дуже великі, до 5 г, подовжені, рожево-червоні, щільні, гарного смаку. Транспортабельність ягід висока. Після дозрівання можуть кілька днів залишатися на кущі без загнивання і зниження товарних якостей. Завдяки пізньому терміну дозрівання продовжується сезон реалізації та споживання ягід.
Сорт в несприятливі роки підмерзає, але за рахунок розвитку потужних плодових гілочок у уцілілої частини пагона повністю компенсує втрату врожаю у верхній частині втечі. Пурпуру плямистістю сорт уражається незначно, відзначається підвищена стійкість до малиною жука.

Муза. Зимостійкість сорту хороша. Урожайність хороша (до 50 кг ягід з сотки). Кущ компактний, пагони темно-червоні, слабошипуваті. Ягоди великі, до 3,5 г, конічної форми, рожево-червоні, щільні, десертного смаку, стійкі до пошкодження малини жуком і сірою гниллю. Кістянки дрібні, міцно скріплені між собою. Ягоди придатні для технічної переробки і заморожування.


С. н. с. Свердловської селекційної станції садівництва РАСГН Андрєєва Галина Володимирівна



Рассказать об этой статье: 
Другие статьи в разделе: Рослинництво (загальне)
Добриво картоплі - Картопля, Пасльон клубненосний (лат. Solanum tuberosum) - вид багаторічних клубненосного трав'янистих рослин з роду Пасльон (Solanum) сімейства Пасльонові (Solanaceae). Сучасне наукове назва кар...
Добриво ярової пшениці, ячменю і вівса - Ярова пшениця займає близько -3 / 4 всіх площ зернових. Основні площі обробітку ярої пшениці зосереджені в посушливих східних районах країни - Казахстані, Поволжі, на Уралі , в Західному і Східному Сибіру. Решта...
Склад грунту - Грунт складається з твердої, рідкої (грунтовий розчин; і газової (грунтовий повітря) фаз. Грунтовий повітря відрізняється від атмосферного підвищеним вмістом вуглекислого газу (у середньому близько 1%, іноді до 2-3% і біл...
Ця цікава шикша - Шикша сибірська, Empetrum sibiricum V. Vassil, (водяника сибірська, вороника, дорога трава, сінявішна трава). Зростає шикша в Сибіру на сфанумових болотах, у вологих ялинових лісах, в соснових борах...
Посадка суниці - Вибираємо місце для суниці Суницю потрібно вирощувати на сонячному ділянці з досить легкої слабокислою грунтом. Краще, якщо він буде захищений від вітру. Але пам'ятайте: вологе непровітрювані місце роз...
Жито як сидерат - Сідератние культури (їх називають ще зелений гній) - це культури, що вирощуються з метою поліпшення структури грунту та підвищення рівня вмісту поживних елементів в ній. Такі рослини збагачують грун...
Технологія вирощування кукурудзи - Кукурудза найкраще росте після озимих, зернобобових, цукрових і кормових буряків, гречки, картоплі. Кукурудза не належить до культур, дуже вибагливим до попередників, її можна вирощувати як монокульту...
Генетичні особливості вівса - Морфологічні ознаки Фарбування соломини у вівса буває зелене і сизе (при наявності воскового нальоту) у період вегетації, жовте або розовате при дозріванні. Наявність воскового нальоту на стеблі і листі...
Збирання врожаю - Кожна овочева культура має багато особливих вимог до збирання врожаю, що дозволяє підвищити ефективність роботи всіх ланок логістичних ланцюжків. Нижче ми навидемо деякі основні вимоги щодо збирання овочеви...
Фотогалереи
биопро
зерно