Меню

Русский выбор страны
Статьи по темеОвочівництво, тепличне господарство → Щавель, технологія вирощування
Овочівництво, тепличне господарство

Щавель, технологія вирощування

Rumex acetosa Щавель кислий чи звичайний (лат. Rumex acetosa) - вид рослин роду Щавель. Багаторічна холодостійка і зимостійка рослина сімейства Гречані. Насіння починає проростати при 2 ... 3оС, дружні сходи з'являються при прогріванні грунту до 16 ... 18оС на 7 - 10-й день, а найбільш сприятлива температура для росту - 15 ... 16оС.
Щавель вимогливий до вологості грунту. При нестачі вологи утворюється невисока розетка з дрібними грубеющіе листям, і рослини швидко переходять у фазу стеблування.
Під посів відводять родючі структуровані грунту. Щавель переносить невелику кислотність грунту. Глинисті, запливаючі, сухі і піщані грунти для вирощування не придатні. Рослини переносять невелике затінення, але семеноводчеськие посіви необхідно розміщувати на добре освітлених ділянках.
Тривалість вегетаційного періоду від весняного відростання листя до дозрівання насіння - 60-70 днів. Вирощують на одному місці до 5 років.

Технологія вирощування
Посіви краще розміщувати на запольних ділянках (поза сівозміни), на південних схилах. Кращі попередники - добре удобрені просапні.
Зяблеву оранку проводять на глибину 27-30 см. Під неї вносять до 100 тга органіки, 300 кгга суперфосфату і 200 кгга калійної солі. Навесні закривають вологу боронуванням. Під весняну культивацію вносять 100-200 кгга аміачної селітри.

Ранньовесняний посів проводять одночасно з посівом ранніх зернових, річний - наприкінці червня - початку липня. Спосіб посіву однорядковий з міжряддями від 45 до 70 см залежно від наявності техніки і цілі вирощування (товарні або насіннєві). Норма висіву 3 кгга, при літніх строках посіву її збільшують на 0,5 кгга. Глибина посіву 1 -1,5 см. посіви необхідно накочувати. При появі сходів проводять дрібне розпушування. У фазі 4-5 листків рослини проріджують шляхом поперечного боронування легкими боронами, встановивши їх зуб в зуб. У рядку залишають 10-15 рослин на погонний метр.
Догляд за посівами в перший рік полягає в розпушуванні міжрядь і ручних прополка.

На другому році навесні, як тільки можна буде вийти в поле, проводять внесення аміачної селітри - 150-200 кгга, суперфосфатом - 200 кгга і калійної сіллю - 50-100 кгга. Після внесення грунт розпушують. На товарних посівах підгодівлі проводять після кожної зрізання. У суху погоду проводять полив з нормою 250-300 м3/га.

Підживлення і догляд за посівами в наступні роки аналогічний. Починаючи з третього року, восени вносять по 20-30 тга перегною або компосту, з наступним розпушуванням.

Щавель До прибирання продукції приступають при досягненні листовий платівкою довжини 10 см. При весняному посіві першу зрізання проводять через 2-3 місяці після появи сходів, при літньому - навесні наступного року. Наступні зрізання проводять з інтервалом в 2-3 тижні. Зрізання листя припиняють за 20-25 днів до кінця вегетації.

Зрізають листя в ранкові години, укладають у тару і притеняют. Зеленні овочі швидко в'януть, тому в звичайних умовах довго не зберігаються. Низька (близько 0 С) температура і висока вологість повітря дозволяють зберегти продукцію до двох місяців. Упаковують зелень в поліетиленову плівку. Перед прибиранням для зберігання необхідно дотримуватися таких умов: не проводити поливи та підживлення в останні 2-3 тижні вегетації, не закладати на зберігання хвору, підв'ялені, підморожені, з механічними пошкодженнями продукцію; дезінфікувати тару й приміщення для зберігання.

Листя і стебло багаті білками, містять близько 2% ліпідів, флавоноїди (гіперозид, рутин), дубильні речовини, вітаміни C, B і К, каротин, солі заліза, а також щавлеву кислоту. У коріння знайдені похідні антрахінону.

Особливості насінництва
На насіннєвих ділянках через 2-3 тижні після першої весняної підгодівлі проводять другу підвищеними дозами фосфорно-калійних добрив по 300-400 кгга. Листя навесні не зрізають. У фазі технічної стиглості проводять сортові прочистки та апробацію.
Забирають насіння при появі коричнево-бурого забарвлення у суцвіть і насіння. Спосіб збирання роздільний. Зрізані стебла просушують в полі або під навісами. Висушені насіння обмолочують комбайном, очищають і доводять до посівних кондицій, відповідають ГОСТу. Насіння зберігає схожість 3-4 роки. Маса 1000 насінин 0,85-0,95 г. Урожайність може становити 4-6 цга.



Рассказать об этой статье: 
Другие статьи в разделе: Овочівництво, тепличне господарство
Вирощування цибулі ріпчастої з насіння - Цибуля ріпчаста, або Лук севок (лат. Allium cepa) - багаторічна трав'яниста рослина, вид роду Лук (Allium) сімейства Цибулеві (Alliaceae) . Основна біологічна особливість культури на відміну від інших овоч...
Технологія вирощування кабачка в захищеному грунті - Кабачок - культура Ранньостигла, щодо холодостійка, починаюча плодоносити раніше огірка (від сходів до появи перших плодів - 45-47 днів). Плоди його високодіетіческіе, низькокалорійні, містять до 6%...
Вирощування лобо і дайкона в Україні - Важливе місце серед овочевих культур займає редька. Велику її господарське значення обумовлене високою харчовою цінністю, лікувальними властивостями, стабільною врожайністю і гарною лежкістю. У Японії та Кит...
Шпинат - технологія вирощування - Вимоги до тепла. Рослини шпинату відносяться до холодостійких. Насіння його проростає за температури 2-3°С. Найбільш сприятлива температура для росту і розвитку рослин знаходиться в межах 15-17°С, тому, чим довш...
Вимоги квасолі до умов навколишнього середовища - Вимоги до тепла. Південне походження квасолі зумовило підвищену вимогливість її рослин до тепла. Тому її відносять до жаростійких культур, хоча деякі автори - до теплолюбних. Насіння квасолі бубнявіє і починає ...
Ботанічні особливості гарбуза - Коренева система. Серед усіх баштанних культур у гарбуза найбільш розвинена коренева система. У фазі першого справжнього листка головний корінь досягає довжини 35 см, а 5-7 листків - до 140 см. У дор...
Особливості вирощування томату в закритому грунті - У спорудах закритого ґрунту помідор вирощують у зимових ґрунтових і гідропонних теплицях у зимово-весняний період та в продовженій культурі на ґрунтових та мінеральних субстратах, у весняних плівкових теплицях ...
Часник - технологія вирощування - Вимоги до тепла. Добре укорінені зубки озимого часнику успішно перезимовують під снігом навіть у найбільш суворі зими, коли температура повітря знижується до мінус 25-30°С, а в безсніжні - при мінус 20°С гин...
Ботанічні і біологічні особливості огірка - Коренева система огірка стрижнева, проникає в ґрунт на глибину до 80-120 см. Основна маса її сильно розгалужена в орному шарі (15-40 см), який добре прогрівається. Бокові корінці розростаються в діаме...
Фотогалереи
биопро
зерно