Меню

Русский выбор страны
Статьи по темеОвочівництво, тепличне господарство → Ісопу лікарський (Hyssopus officinalis)
Овочівництво, тепличне господарство

Ісопу лікарський (Hyssopus officinalis)

иссопІссоп - багаторічний напівчагарник з сімейства губоцвітих. У нього прямостоячі чотиригранні опушені стебла висотою 50-70 см і дерев'янисті стрижневі корені. Листя довгасті, майже сидячі, розташовані супротивно, зверху вони темно-зелені, знизу світло-зелені.

На верхівках стебел в кутах листя по 3-7 шт. розташовані дрібні білі, рожеві чи блакитні квітки, зібрані в колосовидні суцвіття. Цвітіння триває з червня по жовтень, кожна квітка цвіте 5-7 днів. Плід - тригранний, довгасто-яйцеподібний горішок (в 1 г близько 1000 шт.). Насіння темно-бурі, довгасті, до 2,5 мм завдовжки.

Іссоп маловимогливий до умов зростання, віддає перевагу сонячним помірно вологі місця, легкі грунти з нейтральною або слабощелочнойреакцією. Посухостійкий і зимостійкий. При високому сніговому покриві взимку не вимерзає, при холодних малосніжних зимах можуть обмерзати верхівки пагонів. На одному місці росте 5-10 років.

Розмноження насінням, живцями, діленням куща. Насіння (не потребують стратифікації) сіють навесні в травні в прогрітий грунт (у південних областях восени) на глибину 0,3-0,5 см, сходи з'являються на 10-14 день. У посуху поливають 2-3 рази. Насіння можна посіяти також в теплицю в березні, а потім перенести на постійне місце. При розсадному способі рослини зацвітають в перший рік життя, для одержання насіння бажано зелень в цей рік не зрізати.

Насіння дозріває в середині серпня. Стебла зрізають і підвішують вниз верхівками над папером для дозрівання. Схожість насіння ісопу зберігається 3-4 роки.

Сильний пряно-гіркий аромат і смак є у всіх частин рослини. А в суцвіттях ефірних масел більше, ніж у листі. Це масло використовують у парфумерії. Іссоп також дуже цінний медонос - він квітне в кінці серпня-вересні, коли всі основні медоноси вже перестали постачати бджіл нектаром.

Молоді стебла, квітки і листя використовують для ароматизації страв, особливо з бобових культур - квасолі, гороху, бобів. Зелень ісопу додають у салати, супи, м'ясні страви, соуси, соління й маринади.

У народній медицині ісопу застосовують при лікуванні захворювань дихальних шляхів, порушеннях травлення, ревматизмі, астмі, для швидкого загоєння ран, відваром листя полощуть порожнину рота при запальних процесах. За своїми лікувальними властивостями иссоп схожий на шавлія лікарська.

Молоді листочки збирають протягом усього літа, для лікарських цілей верхню частину стебел зрізують перед цвітінням у липні-серпні і сушать їх в тіні підвішуючи в пучках або розстеливши тонким шаром. У сушарках можна сушити при температурі до 40 ° C. Висохла трава пахне не так сильно, як свіжа. Зберігають її в прохолодному і провітрюваному приміщенні. Для отримання ефірного масла ісопу збирають в пору масового цвітіння на другий рік життя.

Іссоп вирощують і як декоративну рослину. Батьківщина ісопу - Середземномор'я, в дикому вигляді росте в Криму, Сибіру, ​​Казахстані, Південній Європі, на Кавказі.

Автор: Ірина Толстих



Рассказать об этой статье: 
Другие статьи в разделе: Овочівництво, тепличне господарство
Гідропонна культура томата - Посів і посадка Посів зазвичай виробляють в касети для розсади з кубиками з мінеральної вати. Через 10-12 днів розсаду можна пересаджувати. Кубики з мінеральної вати з розсадою не слід поливати за...
Вирощування цибулі ріпчастої з насіння - Цибуля ріпчаста, або Лук севок (лат. Allium cepa) - багаторічна трав'яниста рослина, вид роду Лук (Allium) сімейства Цибулеві (Alliaceae) . Основна біологічна особливість культури на відміну від інших овоч...
Ісопу лікарський (Hyssopus officinalis) - Іссоп - багаторічний напівчагарник з сімейства губоцвітих. У нього прямостоячі чотиригранні опушені стебла висотою 50-70 см і дерев'янисті стрижневі корені. Листя довгасті, майже сидячі, розташовані супротив...
Вирощування лобо і дайкона в Україні - Важливе місце серед овочевих культур займає редька. Велику її господарське значення обумовлене високою харчовою цінністю, лікувальними властивостями, стабільною врожайністю і гарною лежкістю. У Японії та Кит...
Шпинат - технологія вирощування - Вимоги до тепла. Рослини шпинату відносяться до холодостійких. Насіння його проростає за температури 2-3°С. Найбільш сприятлива температура для росту і розвитку рослин знаходиться в межах 15-17°С, тому, чим довш...
Ботанічні особливості гарбуза - Коренева система. Серед усіх баштанних культур у гарбуза найбільш розвинена коренева система. У фазі першого справжнього листка головний корінь досягає довжини 35 см, а 5-7 листків - до 140 см. У дор...
Вирощування томата в відкритому грунті - Ріст і розвиток рослин тісно пов’язаний із біологічними особливостями. Протягом усього періоду вегетації він проходить від набубнявіння насіння до кінця вегетації. У відкритому ґрунті він складає до 165...
Часник - технологія вирощування - Вимоги до тепла. Добре укорінені зубки озимого часнику успішно перезимовують під снігом навіть у найбільш суворі зими, коли температура повітря знижується до мінус 25-30°С, а в безсніжні - при мінус 20°С гин...
Критерії якості овочевої продукції - Покупець у сучасному світі став дуже вимогливим до овочевої продукції. Для нього важливе значення має якась особлива перевага одного товару над іншим. Він здебільшого купує ту продукцію, яка має хоча б одну переваг...
Фотогалереи
биопро
зерно